Besluitvorming in je team verbeteren

Door Thijs 23 mei 2017

Dat hadden we toch besloten!?! Tsja, ik vond het toch niet zo’n goed idee…

Dit soort reacties krijg je bij besluitvorming nog wel eens als je dacht iets besloten te hebben en mensen er toch op terug komen. Of dat ze ja zeggen, maar nee doen. ‘Mensen komen in dit team hun afspraken niet na’, is helaas nog steeds een veel gehoorde irritatie in teams.

Besluitvorming in teams: If you want to go fase, go slow!

Besluitvorming is gebaat bij een zekere vertraging. We zijn geneigd om besluiten snel te nemen en hierin vooral te zoeken naar overeenstemming. ‘Zijn we het eens? Mooi!’  Bij Google denken ze daar anders over. Daar zeggen ze: ‘Als we niet behoorlijk gediscussieerd hebben en alle “voors en tegens” goed hebben onderzocht, nemen we geen besluit.’ We hebben bij het thema besluitvorming voor jullie uit ons boek Tools voor Teams een werkvorm geselecteerd, waarmee je opzoek gaat naar ‘het andere geluid’ in het team. Je gaat actief zoeken naar de meningen va de mensen die ‘tegen’ zijn. Dit vertraagd je besluitvorming (en kan zelf frustrerend voelen). Als deze meningen er zijn en ze worden, in het besluitvormingsproces onvoldoende gehoord, dan gaan ze de besluiten die gemaakt worden saboteren. Daarbij zit er vaak veel wijsheid in dat ’andere geluid’, waarmee een besluit juist veel beter kan worden.

Teamontwikkeling werkvorm 9: Oefenen met vertragen

Doel

Het verbeteren van de kwaliteit van de besluitvorming door actief op zoek te gaan naar afwijkende meningen.

Wanneer inzetten

Wanneer steeds dezelfde mensen hun stempel drukken op de besluitvorming en mensen met een andere mening niet aan bod komen of hun mening zelfs niet durven geven.

Instructie

Oefen met het zoeken naar afwijkende meningen door in vergaderingen vragen te stellen als:

  • Zijn er nog hele andere meningen?
  • Zijn er nog invalshoeken die nog niet genoemd zijn?
  • Wie is het hier niet mee eens?

Dit zal de vergadering in eerste instantie (enorm) vertragen. Het maakt het zoeken naar consensus een stuk complexer. Hoe meer verschillende meningen, hoe lastiger het later allemaal bij elkaar te brengen is. Tegelijkertijd zijn die afwijkende meningen wel degelijk aanwezig in de hoofden van mensen. Als deze tijdens het besluitvormingsproces niet naar boven komen, steken ze later onherroepelijk de kop op. En dan meestal eerder in de wandelgangen dan aan de vergadertafel. Uiteindelijk gaan ze de uitvoering van de besluiten frustreren. Alle invalshoeken naar boven halen en ze serieus onderzoeken komt het besluit uiteindelijk ten goede.

 

Zelf aan de slag!

En Voila! Alweer een werkvorm om zelf met je team aan de slag te gaan. Ook deze werkvorm kun je gewoon vandaag nog zelf inzetten om met je team een inspirerend moment te hebben.

Wil je eerst een scherper beeld van wat jouw team nodig heeft? Vul dan gratis onze TeamQ vragenlijst in en je krijgt een beeld van hoe jij jouw team scoort op de 4 dimensies.

 

What’s next

In de volgende blog gaan we in leiderschap in teams. Hoe haal jij het beste in je team naar boven?

Ontwikkel je vaardigheden als teamleider

De vaardigheid van vertragen en het gesprek leiden als het complex wordt, zijn vaardigheden die je kunt trainen. In onze praktische leergang Teamontwikkeling voor Teamleiders gaan we met deze en andere vaardigheden aan de slag. Als je nieuwsgierig bent, kom dan naar een van onze inspiratiedagen.

Inspirerend? Deel dit bericht!

Probeer TeamQ Gratis

Wil jij jouw team zelf ontwikkelen?
Start met het invullen van een gratis TeamQ!

Samenwerking tussen teams verbeteren ?

Door Willem Nooij 29 maart 2018

Verder lezen