Is jouw team al bijna 18?

Door Jaco 23 mei 2017

Binnenkort wordt mijn oudste dochter 18. Ze is dan volwassen, in ieder geval volgens de wet. Het grootste gedeelte van mijn taak als opvoeder zit er dan op. Mijn dochter is dan zelfsturend. Dat ging niet vanzelf. Afhankelijk van haar leeftijd vroeg het meer of minder aandacht. In het begin zaten we er als ouders bovenop. Voeden, luiers verschonen, badderen, wandelen, liedjes zingen, voorlezen. Opvoeden was een dagtaak. Naar mate ze ouder werd kon ik haar steeds een stukje loslaten. Zogen werd verzorgen. Voor haar bepalen werd naar haar luisteren en samen afstemmen. Merkwaardig genoeg ging die ontwikkeling bijna vanzelf. Niemand van mijn vrienden verklaarde me voor gek toen ik haar ophaalde uit zwemles. Niemand zei: “dat moet ze toch allang zelf kunnen”. Af en toe vergeleek ik me met andere ouders. “Mag het van de ouders van je vriendin wel?”

Zelfsturing bij kinderen gaat niet vanzelf

Natuurlijk waren er fases dat ik haar achter het behang kon plakken. Peuterpuberteit, boterhammen gooien, schreeuwen in de Albert Heijn. Maar geen zorgen, dat hoorde erbij. Dit gedrag was voorspelbaar en had een functie. De momenten dat ik een trotse vader was waren talrijker. Toen ze haar eerste stapjes zette, voor het eerst een woord las (in haar geval een hele krantenkop), toen ze zelf naar het andere eind van de wereld vloog en laatst nog, toen ze haar schoolgala had.

Opvoeden is een mooie klus, niet een makkelijke. Die 18 jaar hadden we nodig om te komen waar we nu zijn. Een bijna volwassen dochter die volgend jaar begint aan haar studie, auto mag rijden en bijna zelf alcohol mag kopen.

Waarom besteden we zoveel tijd aan de opvoeding van onze kinderen, aan de voorbereiding op een zelfstandig leven, en laten we onze teams zo snel aan hun lot over?

Zelfsturing bij teams gaat ook niet vanzelf

Steeds weer zie ik organisaties waar van teams wordt verwacht dat ze van het ene op het andere moment zelfsturend moeten zijn. “Vanaf 1 januari gaan we over op zelfsturende teams,”  hoor ik dan. De parallel tussen het opvoeden van kinderen en het zelfsturend krijgen van teams is treffend. Zelfsturing (of zelfregulering, of resultaatverantwoordelijkheid) vraagt een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel. Net als voor kinderen geldt dat het ontwikkelen van dat verantwoordelijkheidsgevoel een lange ontwikkeling vraagt. Ook teams zullen door de peuterpuberteit heen geholpen moeten worden (Hoera, een conflict!). Ook teams moeten in eerste instantie bij de hand genomen worden om te werken aan duidelijkheid, structuur en veiligheid. Ook teams vragen bergen aandacht en zorg. In het begin. Naarmate een team zich ontwikkeld komen de momenten waarop je kan loslaten. Je zult trots zijn op de initiatieven die ontstaan. Op de resultaten die worden geboekt. Jouw rol verandert, van spin in het web naar coach aan de zijlijn. En dan, op een dag, is je team zelfsturend. Dat is niet een proces van dagen of van weken. Dat vraagt maanden, of misschien wel jaren van zorgvuldig ontwikkelen. Sommige teams krijgen die tijd niet, door snelle wisselingen of een hectische omgeving. Voor die teams is zelfsturing niet weggelegd. Andere teams zullen er sneller zijn.

Links om of rechts om is het groeien naar volwassenheid een proces met een functie. Gun jouw team ook de ontwikkeling die hoort bij volwassen worden!

Hoe staat jouw team ervoor? Vul hieronder een gratis TeamQ vragenlijst in en ontdek hoever jouw team is in de ontwikkeling naar volwassenheid.

Probeer TeamQ Gratis

Wil jij jouw team zelf ontwikkelen?
Start met het invullen van een gratis TeamQ!

Samenwerking tussen teams verbeteren ?

Door Willem Nooij 29 maart 2018

Verder lezen