Ons team is te klein: wat kunnen we met teamontwikkeling?

Door Willem Nooij 28 augustus 2017

Op de vraag “Hoe gaat het met je” komt bijna altijd het antwoord “druk”.

Ook in teams herkennen we dat. Het antwoord op de vraag over teamgrootte is veelal dat het team te klein is en de werkdruk hoog is. De wens van medewerkers is dan extra handjes, terwijl de oplossing is om goed naar het werk te kijken of de juiste dingen voor de klant worden gedaan en of dat efficiënt wordt gedaan.

teamontwikkeling TeamQ

Voorbeeld rapportage TeamQ teamontwikkeling

 

Wat staat er in deze uitkomst van de TeamQ vragenlijst?

Regelmatig is de vraag naar omgaan met werkdruk aanleiding voor het inzetten van een TeamQ. Dan gaan we op zoek naar de achterliggende oorzaak en oplossingen voor het probleem. In een team dat TeamQ (zie bovenstaande rapportage) heeft ingevuld, is de grootte geen echt probleem. Wat opvalt is dat de ruimte om te werken aan verbeteringen iets minder scoort. En wat verder opvalt is de relatief lage score op de kennis om verspillingen in ons werk te herkennen. En dat de werkprocessen onvoldoende duidelijk zijn beschreven.

Waarom is dit een probleem?

Bovenstaande scores betekenen dat er onvoldoende basis is (door de onduidelijke werkinstructies) om verbeteringen in het werk te benoemen (de kans is nl. groot dat medewerkers hun eigen werkinstructies hebben zodat niet iedereen op dezelfde manier werkt). En dit wordt versterkt door het feit dat er onvoldoende kennis is om verspillingen in het werk te herkennen. Het team zal zich dus langzaam ontwikkelen en de tevredenheid van de klant kan hierdoor afnemen.

Hoe is dit op te lossen?

De oplossing bestaat uit meerdere onderdelen. Medewerkers zullen via een korte training meer kennis moeten krijgen om verspillingen in het werk te kunnen herkennen. De tweede actie is om eenduidige werkinstructies te maken (door het team zelf !). Dit is een klus die wat meer tijd zal vergen. En dan komt het proces van continu verbeteren op gang en hiervoor moet initieel wat extra tijd vrij gemaakt worden en zal de teamleider een nadrukkelijkere rol als coach en begeleider op zich moeten nemen.

Mogelijke werkvormen voor Teamontwikkeling

Het onderwerp “Opstellen werkinstructies” kan zorgen voor verschillende beelden en meningen. Het nut van werkinstructies kan tot discussie leiden. Maar ook de diepgang en wijze waarop werkinstructies worden vastgelegd zorgen regelmatig voor pittige discussies. Deze discussies zijn nodig en moet je niet uit de weg gaan, maar doe het dan wel effectief. Laat je inspireren door deze werkvorm over Besluitvorming

Ben je op zoek naar inspiratie voor andere werkvormen, bekijk dan het boek Tools voor Teams

Lean en Teamontwikkeling

En voor de Lean liefhebbers. Zoals je weet draait Lean om het maximaliseren van klantwaarde of anders gezegd het reduceren van verspillingen. Een krachtig middel is het bepalen van de Voice of the Customer en hieruit kan je informatie halen om verspillingen in je werkproces te herkennen om ze vervolgens weg te nemen.

TeamQ vragenlijst voor jouw Teamontwikkeling?

Ben je benieuwd wat de TeamQ vragenlijst kan betekenen voor de ontwikkeling van jouw team? Probeer TeamQ dan de gratis uit via deze link https://www.teamq.org/#probeer-gratis

Probeer TeamQ Gratis

Wil jij jouw team zelf ontwikkelen?
Start met het invullen van een gratis TeamQ!

Samenwerking tussen teams verbeteren ?

Door Willem Nooij 29 maart 2018

Verder lezen