Teamontwikkeling 5 tips uit de praktijk

Door Willem Nooij 9 december 2017

Darten is eigenlijk een heel simpel spel: je gooit het pijltje in het juiste vakje. En zo is het ook met voetbal, tennis, golf en ga zo maar door. Het moeilijke is dat de regels niet het probleem zijn maar de uitvoering. Dit vraagt heel veel training, oefening en begeleiding. En zo is het ook met teamontwikkeling. Wat een team succesvol maakt is niet zo moeilijk (de 4 dimensies staan hier duidelijk beschreven). En ook bij teamontwikkeling gaat het om oefenen, trainen en begeleiding.

5 tips uit de praktijk van teamontwikkeling

In de praktijk van teamontwikkeling komen we legio onderwerpen tegen die verbeterd moeten en kunnen worden om teams tot betere prestaties te laten komen. We hebben 5 tips op een rij gezet van veel voorkomende verbeter-mogelijkheden binnen teams.

tip 1: zorgt dat team exact weet wat het doel is en wat de interne / externe klant van hun verwacht. Het bespreken van de resultaten is al een prima manier om teams bewuster te maken van het doel en de klantwensen

tip 2: uit tip 1 volgt dan ook direct de volgende tip: koppel de resultaten dagelijks/wekelijks terug. Hoe langer je wacht hoe minder bijsteltijd je hebt. Je voetbalt toch ook niet zonder scorebord

tip 3: je bent een team omdat je alleen het werk niet kan doen (kwantitatief en/of kwalitatief) en daarom moet je samenwerken. Het besef dat je elkaar nodig hebt en bespreken wat dit voor elk teamlid betekent doen ze ook op top-niveau in de sport.

tip 4: door elkaar feedback te geven komt samenwerking op een hoger niveau. En feedback geven betekent niet alleen kritiek geven, het betekent ook waardering uitspreken.

tip 5: het leiderschap binnen een team moet afgestemd zijn op het team en het individu. Lees ons minicollege over de fases die een team doormaakt en hoe vanuit je leiderschap het team helpt.

Om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in wat goed gaat in jouw team en wat beter kan is TeamQ een zeer geschikt hulpmiddel. Via de gegeven antwoorden van de teamleden op de Internet-vragenlijst (kost 10-15 minuten) krijg je een helder dashboard met scores. Het unieke van TeamQ is dat je tevens advies en werkvormen krijgt die passen bij de scores. Hiermee kan je gericht en effectief jouw teamontwikkeling vormgeven.

TeamQ vragenlijst voor jouw Teamontwikkeling?

teamontwikkeling teamqBen je benieuwd wat de TeamQ vragenlijst kan betekenen voor de ontwikkeling van jouw team? Probeer TeamQ dan de gratis uit via deze link https://www.teamq.org/#probeer-gratis

Wist je dat we ook een speciale TeamQ-vragenlijst hebben voor teams die met Lean werken?

Probeer TeamQ Gratis

Wil jij jouw team zelf ontwikkelen?
Start met het invullen van een gratis TeamQ!

Samenwerking tussen teams verbeteren ?

Door Willem Nooij 29 maart 2018

Verder lezen