Voetballen zonder score-bord past niet bij Teamontwikkeling

Door Willem Nooij 28 juli 2017

“We hebben lekker gevoetbald. Iedereen deed zijn best, maar wat de eind-uitslag is weten we niet want het score-bord is stuk.”. Deze situatie komt je zeer waarschijnlijk vreemd voor en toch gebeurt het in teams, zoals blijkt uit een recent uitgevoerde TeamQ Teamontwikkeling bij een team wat met Lean is gestart.

Teamontwikkeling via TeamQ in de praktijk

praktijk resultaten n.a.v. de TeamQ vragenlijst

Het belang van een doel en zicht op geboekte resultaten

Als je zelfstandig een doel niet kan bereiken ga je samenwerken en dan spreken we al snel over een team. Het is van belang dat mensen in een team een helder beeld hebben van het doel en de gewenste resultaten anders ontstaan problemen in samenwerking. Dit lijkt een open deur maar de praktijk leert dat het hebben van een eenduidig begrip van doel nog best lastig is.

Resultaten zorgen voor teamontwikkeling

Door de resultaten van een team te bespreken ontstaat er een steeds beter beeld van het doel. Teamleden gaan met elkaar in gesprek over de behaalde resultaten, of ze nu goed of slecht zijn, en leren zo beter te begrijpen waarom iets goed of slecht is en ook hoe ze kunnen verbeteren.

Reflectie op de resultaten en de manier waarop die resultaten behaald zijn is een krachtig middel om zowel de resultaten te verbeteren als het team te ontwikkelen.

En resultaten geven een bevestiging van de ingeslagen weg en zorgen voor positieve energie. Ook het vertrouwen in elkaar neemt toe.

Mogelijke werkvormen voor Teamontwikkeling

Om doelen en resultaten te formuleren en te bespreken zijn een groot aantal werkvormen beschikbaar. Laat je inspireren door de werkvorm “ De boom van ons bestaan” .

Ben je op zoek naar inspiratie voor werkvormen, bekijk dan dit boek.

Lean en Teamontwikkeling

En voor de Lean liefhebbers. Zoals je weet draait Lean om het maximaliseren van klantwaarde. Een krachtig middel is het bepalen van de Voice of the Customer en hieruit volgen automatisch je teamdoelen. De resulaten kan je vervolgens heel goed bespreken in de Dagstart. En dat is ook wat we hebben gedaan in bovengenoemde case: de resultaten werden al besproken in de dagstart, maar medewerkers wilden nog concreter weten welke specifieke resultaten er zijn geboekt.

TeamQ vragenlijst voor jouw Teamontwikkeling?

Ben je benieuwd wat de TeamQ vragenlijst kan betekenen voor de ontwikkeling van jouw team? Probeer TeamQ dan gratis.

Probeer TeamQ Gratis

Wil jij jouw team zelf ontwikkelen?
Start met het invullen van een gratis TeamQ!

Samenwerking tussen teams verbeteren ?

Door Willem Nooij 29 maart 2018

Verder lezen